Nyomtatás

Éljen Május 1-je!

Írta: Szerkesztőség 2017. április 30.

A munka ünnepe?!

Sokan gyermekkorunkban ismételtük a luftballonos felvonulásokon, hogy éljen május elseje, a munka ünnepe. Fel sem fogtuk a jelentőségét annak, hogy a méltó emberi megélhetés egyik feltétele, hogy legyen munkánk.

A XXI. század Európájában, az Európai Unió tagországában is komoly problémát jelent megfelelő és ugyanakkor méltó megélhetést biztosító munkahelyet találni.

Az Európai Uniós befektetések fele már nem az Európai Unió területén valósul meg – közös felelősségünk, hogy a rabszolga munkából extra profitot nyerő vállalkozások helyett az európai fejlesztést őrizzük meg, hogy az emberi méltóságot biztosító munkavállalás lehetősége megvalósuljon.

Minden munkaképes és nem gyermek munkavállaló részére!

Ez mindannyiunk közös felelőssége.

 

2014-ben még nem tudtuk, hogy mennyire volt és van igaza Costa Gavrasnak!

Május 1.

kossuth ter uj fekvo lead copy

Az éljen május 1-je helyett, mi méltó életet biztosító munkát kívánunk nemcsak a fiataloknak, a munkanélkülieknek, hanem valamennyi munkaképes korú és munkaképes embertársunknak!

A brüsszeli székhelyű Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) április 29-ei plenáris ülésén Costa Gavras világhírű filmrendező volt a vendégünk, aki az európai kulturális sokszínűség megőrzéséről tartott előadást.

Arra kért bennünket, mint a civil társadalom európai képviselőit, hogy tegyünk meg mindent az európai kultúra sokszínűségének megőrzéséért! Hozzátette, a ma Európája nem az, mint amit fiatal korában, illetve az ő generációja fiatal korukban elképzelt. Kijelentette, hogy a bankok uralják a demokráciát.

Közös a felelősségünk, hogy ezen változtassunk, a szabadság és a demokrácia, az igazságosság, mint alapkövetelmény filmjeiben is nyomon követhetőek. Beszélt a súlytalan, betámasztott politikusokról. A civil társadalom képviselőihez fordult (hozzánk), hogy közösen őrizzük meg az emberi lelket, sokszínűségében, identitásunkat, mely elválaszthatatlan tőlünk.

Hozzászólásomban, mint a kultúrák közötti párbeszéd európai éve előadója a XX. és a XXI. század géniuszának jelöltem, mint aki az igazságos szabadság és béke élő szimbóluma, megszemélyesíti a sokszínű európai kultúrát. Sokunknak vált példaképévé a vasfüggöny mögött, személyesen befolyásolt pályaválasztásomban – ezért lettem ügyvéd.

Az európai sokszínű kultúrának a második világháborút követően az európai szociális modell felépítése vált a céljává. Európa nagy része virágzó, fellendült gazdasága méltó megélhetést biztosított polgárai számára. 1990-től, majd 2004-től gyökeres változások álltak be. Míg az egységes piac gazdasági hasznot hozott a globalizált tőkének, addig az emberek tömegesen váltak munkanélkülivé és szegénnyé.

Úgy tűnik 2014. május 1-jén túlzás az igazságos szabadságról és békéről az Európai Unió keretein belül beszélni, sőt arról is, hogy a bankok uralják a demokráciát! Az Európai Unióban egyre nagyobb számban megjelennek a szegények, sőt a mélyszegénységben élők, dél-európa csődbe jutott, a pénzügyi erők diktatúrájával szemben csak és kizárólag a polgároknak visszaadott demokratikus jogok és a biztos megélhetést jelentő munkalehetőség adja meg az esélyt nemcsak a demokráciára, hanem a méltó életre is.

2014. május 25-én Európai Parlamenti választással kezünkbe kellene vennünk a további sorsunkat: sokszínű európai kultúrával az európai szociális modellt végre megépíteni, vagy elsüllyedni a nyomorban, a munkanélküliségben.

Mi „az egészséges és igazságos Magyarországot” és az Európai szociális modellt felépítő Európát választjuk.

Összes ajánlás (0)

0 az 5 csillagból
Nem rendelkezik megfelelő jogokkal a hozzászólás megtekintéséhez vagy kiadásához.

Kiemelt videó

További videók