Nyomtatás

Köszönjük, kérjük és követeljük,

Írta: Szerkesztőség 2017. december 12.

hogy az egészségügyi bérkorrekcióra vonatkozó követeléseinkről, a 2016. szeptember 20-ai Megállapodásunk kiegészítéséről a kormány tárgyaljon a december 13-ai, holnapi ülésén!

2017. november 17-én, november 23-án, november 30-án, december 7-én és december 12-én folytattunk sztrájktárgyalást a kormány kijelölt képviselőjével.

2017. november 28-án Balog Zoltán EMMI miniszter úrtól

soron kívüli

kormányzati intézkedést kértünk a 2016. szeptember 20-án aláírt, szeptember 1-jén életbe lépett bérmegállapodásunk azonnali korrekciójára, hogy a november 1-jétől esedékes decemberi kifizetésű bérfejlesztés második rész végrehajtása ne okozzon botrányt a szakdolgozók körében!

Az örvendetes minimálbér és garantált bérminimum 2017-ben végrehajtott, és 2018-as várható emelésével a kiigazított és igazságos 2016. szeptember 1-jétől érvényes bértáblák belső arányai összeomlottak, és magasabb szinten ez 2018-ban „újratermelődik”!

2016 novemberében először szóban, majd írásban, illetve valamennyi sztrájktárgyaláson kértük a 2017. év korrekcióját. Erre először csak 21 milliárd forintot kértünk az ágazati egészségügyi hozzájárulás tervezett megtakarítására figyelemmel. A követelés összege drasztikusan lecsökkent az ágazat csaknem 21 milliárdos megtakarítására figyelemmel, ugyanis kb. 8 milliárd forinttal kellene csak kiegészíteni. Az idő előrehaladására figyelemmel a 2017-es év korrekcióját váltaná ki a karácsony előtti egy havi bér az egészségügyi ágazat valamennyi munkavállalója részére.

A 2018. évi novemberben esedékes harmadik bérfejlesztés január 1-jére való előrehozatalával a minimálbér és garantált bérminimum hatását részben korrigálná! Ugyanakkor a kb. 15 ezer bérfejlesztésben 2017 novemberében alig részesülő helyzetén a 2016-os Megállapodásunkba foglalt bértáblák módosításával kell segíteni, ugyancsak a korábbi igazságos arányokat helyreállítani, hogy a több évtizede munkát végző szakdolgozók bére ne lehessen egyenlő a most belépő szakdolgozóéval.

Az orvosok, a többi diplomás bérének a korrekciónak megfelelő arányban kell növekednie. A béren kívüli juttatások biztosítása: a cafeteria rendszer kiterjesztésének áttekintése, juttatás 100.000Ft/év, bankszámlahozzájárulás kifizetése 12.000 Ft/év, a munkaruhára, a védőruhára, a munkavállalók egészségének megőrzésére, a gazdasági, műszaki és háttérszolgáltatást nyújtók, a védőnők, a mentősök helyzetének javítására és bérfelzárkóztatására, ezek beemelése a már megkötött Kollektív Szerződésbe, valamint a KSZ ágazati kiterjesztésére tett javaslatainkat foglaltuk össze a 2016. szeptember 20-án, a kormány által aláírt megállapodás kiegészítésére.

A 2015 májusa óta a kormány kijelölt képviselőjével folytatott sztrájktárgyalás során az életpályamodell helyett az ágazat valamennyi munkavállalójára kiterjedő Kollektív Szerződés megkötését tűztük ki célul. A kormány az ezt lehetővé tevő jogszabályokat megalkotta, beterjesztette az országgyűlés elé, és törvénymódosítással lehetővé tette e követelésünk teljesítését.

A kormány már átvállalta MESZK tagsággal együtt járó kötelező tagdíj fizetését az állami fenntartású intézményekben és az Országos Mentőszolgálatnál.

Sztrájktárgyalásban vagyunk a kormánnyal az általa kijelölt képviselő útján, akivel a követeléseink teljesítésének tartalmáról, azok időbeli ütemezéséről még 2017 decemberében a 2016-os Megállapodásunk kiegészítését szeretnénk aláírni.

Követeléseinket a 2016-os Megállapodáshoz készített kiegészítéstervezet tartalmazza az erre adott Egészségügyért Felelős Államtitkárság válaszával együtt a melléklet tartalmazza.

Budapest, 2017. december 12.

Sztrájktárgyalók:

Cser Ágnes                 MSZ EDDSZ

Toma Lajos                 MÖSZ

Stratégiai partnerek:

Dr. Éger István           MOK

Dr. Balogh Zoltán      MESZK

Dr. Hankó Zoltán       MGYK

Sajtótáj 12.12

Attachments:
Download this file (EÜÁT ajánlata_2017.12.07.pdf)EÜÁT ajánlata_2017.12.07.pdf812 kB

Összes ajánlás (0)

0 az 5 csillagból
Nem rendelkezik megfelelő jogokkal a hozzászólás megtekintéséhez vagy kiadásához.

Kiemelt videó

További videók