Nyomtatás

Az egészségügyi ágazati sztrájktárgyalás folytatódik, de a szociális ágazatot sem hagyjuk magára!

Írta: Szerkesztőség 2020. február 03.

A kormány számára kiemelten fontos terület az egészségügy, a kormány elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülésének javítása mellett. Ezért ma folytatódott a sztrájktárgyalás az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága, prof. dr. Horváth Ildikó, valamint az EMMI államtitkára dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár, valamint az ágazati reprezentatív szakszervezetek – a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ), mint főtárgyaló, valamint a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) – között. A megbeszélésen részt vettek az egészségügyi ágazat reprezentatív szakszervezeteinek stratégiai partnereként a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyar Orvosi Kamara, és a Magyar Gyógyszerészi Kamara képviselői is.

Megerősítették, hogy az orvosi- és a szakdolgozói bérfejlesztés 2020. január 1-jei visszamenőleges hatálya terjedjen ki az alapellátásban foglalkoztatott alkalmazott egészségügyi dolgozókra is, melyről jogszabályi szintű javaslatot nyújtottak már be 2019-ben.

Ugyancsak kérték, hogy a tavaly benyújtott és egyeztetett gazdasági, műszaki és háttérszolgáltatást nyújtókra vonatkozó bértábla javaslatuk mielőbb kerüljön a kormány által beterjesztésre és elfogadásra.

Szorgalmazták az eddig elért eredmények írásba foglalását, a 2016-ban aláírt Megállapodás kiegészítését.

Az egészségügyi dolgozók társadalmi megbecsülésének további növelésére benyújtották a MOK által 2019-ben a hálapénz kivezetése érdekében benyújtott bértáblájának módosított változatát a szakszervezeti főtárgyaló is a tavaly benyújtott bértábla emelését indítványozta.

Az egészségügyi szakdolgozókhoz hasonlóan az orvosoknál is többlépcsős bérfejlesztést, azon belül is egy jelentősebb mértékű emelést szeretnének, ezért a sztrájktárgyalók kezdeményezték, hogy a módosított orvosi bértábláról kezdődjön meg a szakértői szintű egyeztetés, annak nemzetgazdasági hatásának kiszámítása érdekében.

A társadalmi igazságosság megtartása érdekében azért szükséges a háttérszámítások elvégzése, hogy az etikus bérarányok megtarthatóvá váljanak az orvosok és szakdolgozók között. Az egészségügyi ágazat működésének megtarthatósága érdekében szükség van a gazdasági, műszaki és a háttérszolgáltatást nyújtók bértáblájának a bevezetésére is.

Az egészségügyi ellátás valós szükségleteinek állam által való garantált biztosítása és az ellátórendszer működtetése érdekében át kell tekinteni a szociális ágazatot is az abban foglalkoztatottak körére kiterjedően.

Az orvosi bérfelzárkóztatásnak és a gazdasági műszaki és háttérszolgáltatást nyújtóknak az új bértábláinak a bevezetését 2020-ban jelölték meg, annak ellenére, hogy elfogadott költségvetési törvény van, mivel már 2019-ben indokolt lett volna mindkét fejlesztés megindítása.

Mivel a sztrájktárgyalás nem terjed ki a nem közfoglalkoztatott egészségügyi dolgozók bérfelzárkóztatásához szükséges források biztosítására, ugyanakkor indokolt a jövedelmi feltételek harmonizálása az egészségügyön belül a nem közfoglalkoztatott, de NEAK szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltatónál alkalmazott egészségügyi dolgozóknál is, a tárgyaló partnerek megállapodtak abban, hogy az egészségügyi struktúraváltással és az egészségügy teljes területére kiterjedő bérfelzárkóztatáshoz szükséges finanszírozási feltételek megteremtésével kapcsolatos munkában is együttműködnek. Egyetértettek abban, hogy az alkalmazott egészségügyi és az egészségügyben dolgozók foglalkoztatása kiszámítható és igazságos legyen.

A szakértői számításokat követő egyeztetések után kerül sor március 2-án a tárgyalások folytatására.

 

Egyetért a többlépcsős orvosi béremeléssel az EDDSZ is

2020. február 3. 17:21

 Az egészségügyi szakdolgozókhoz hasonlóan az orvosoknál is többlépcsős bérfejlesztést, azon belül is egy jelentősebb mértékű emelést szeretnének a Cser Ágnes vezette Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) és stratégiai partnerei: a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyar Orvosi Kamara, valamint a Magyar Gyógyszerészi Kamara képviselői.

A bérekkel kapcsolatos mai tárgyaláson az Emberi Erőforrások Minisztériumát Dr. Latorcai Csaba, közigazgatási államtitkár és Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár képviselte. A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy kiemelt hangsúlyt kell fektetni az egészségügyben dolgozók társadalmi megbecsültségére, tisztességes megélhetésükre és az életpályamodellek kulcselemeire is. A fiatal pályakezdő orvosok itthon tartásának záloga a bérek rendezése, a megfelelő struktúra és szakmai lehetőségek kialakítása, a testi-lelki egészség egyensúlyának megtartása. Mindezek együttese erősítheti az egészségügyi intézményekbe vetett közbizalmat is. Noha mindez nem könnyű feladat, a tárgyaló partnerek elkötelezettek a megfelelő lépések kidolgozásában. A tárgyaláson kitértek a gazdasági műszaki területeken dolgozók béremelési igényeire is.

Egy hónapon belül a bértáblához kapcsolódó részletekről tovább egyeztetnek a partnerek.

(EMMI)

Összes ajánlás (0)

0 az 5 csillagból
Nem rendelkezik megfelelő jogokkal a hozzászólás megtekintéséhez vagy kiadásához.

Kiemelt videó

További videók