Nyomtatás

A NEK a társadalombiztosítás megerősítését kezdeményezi

Írta: Dr. Cser Ágnes 2010. szeptember 16.

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) kezdeményezi a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) társadalombiztosításra vonatkozó egyezményének a magyar jogrendbe való beillesztését - mondta Cser Ágnes, az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók demokratikus szakszervezetének elnöke (EDDSZ), a kerekasztal csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón.


Cser Ágnes beszélt arról is: a kötelező magánnyugdíjpénztárak óriási terhet jelentenek az országnak, "nemhogy hoznak, hanem elvisznek".

Hozzátette: a nemzetközi munkaügyi szervezet 2005-ös regionális jelentésében már az szerepel, hogy hiba volt kényszeríteni a volt szocialista országokat a társadalombiztosítási rendszereik privatizálására.

Ha a kormány ratifikálja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet társadalombiztosításra vonatkozó egyezményét, akkor megteremtődik a helyzet a kötelező magánnyugdíjpénztári törvény felülvizsgálatára - mondta.

Cser Ágnes szólt arról is, hogy az Európai Unión belül különösen hátrányban vannak a roma kisebbséghez tartozók.

Közölte: a NEK szakértői úgy gondolják, hogy "a roma és a fehér (...) mélyszegénységben élő rétegeknek" egységes bánásmódban kell részesülniük.

Kiss József szakértő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem tartható az elmúlt évtizedeknek az a gyakorlata, hogy a szociális ellátórendszerek maradék elven részesülnek a költségvetési maradványból.

Kiemelte azt is: a közigazgatás és az államigazgatás kormányhivatalokba való átalakítása az egyik oldalról ésszerű centralizáció lehet, azonban a NEK szerint vigyázni kell arra, hogy az átalakítás ne vezessen a társadalombiztosítási ágazatok felmorzsolódásához.

Mint mondta, a NEK azt kéri a kormánytól, hogy alakítsa át, szervezze újjá a társadalombiztosítási rendszereket.

Buza Domonkos, a Magyar Mentálhigiéniás Szövetség elnöke azt emelte ki, hogy az emberi életnek középpontba kell kerülnie minden szakpolitikában.
( MTI )

Összes ajánlás (0)

0 az 5 csillagból
Nem rendelkezik megfelelő jogokkal a hozzászólás megtekintéséhez vagy kiadásához.

Kiemelt videó

További videók